Universiteit van Luik (Luik)

De Universiteit van Luik of kortweg ULiège is een Belgische openbare en pluralistische universiteit in Luik. Opgericht in 1817 in de gebouwen van het voormalige jezuïetencollege, telt de universiteit nu elf faculteiten.

In dit project heeft Ecompany samengewerkt met het IT-team van de Universiteit van Luik om Uliège te assisteren bij het ontwikkelen van een eigen private LoRaWAN-netwerk.
Hiervoor hebben we de CloudGate (Multiprotocol gateway)  geleverd en hen getrained in het gebruik van de CloudGate. Het doel was om ervoor te zorgen dat de ULiège deze technologie 100% autonoom kan gebruiken en het zo zijn lokale netwerk verder kan ontwikkelen naar eigen goeddunken.

Het eerste doel was om reeds bestaande pulsmeters uit te lezen. Deze werden vaak geplaatst op moeilijk toegankelijke plaatsen zoals kelderruimtes. Hiervoor selecteerden we de ELT Lite. De ELT Lite is een sensor die verpakt zit in een IP67-behuizing en staat in voor de omvorming van een puls-input naar een LoRaWAN-signaal.
Het tweede doel was om de temperatuur en de relatieve vochtigheid te meten en zo energieprestaties te monitoren in de gebouwen van de ULiège. Hiervoor selecteerden we de ERS Lite sensor.
Tenslotte had de Uliège in het kader van de COVID-19-pandemie, belang bij het monitoren van de CO2-waarden. Natuurlijk is de ERS CO2 sensor hier uitermate geschikt voor. Niet alleen meet deze sensor naast CO2 ook temperatuur en relatieve vochtigheid, maar ook beweging en lichtsterkte.